Kayak sezonu ne zaman açılıyor

Kayak sezonu ne zaman açılıyor?

Kayak sezonu 2023-2024 açılışı tüm dünyada olduğu Türkiye’de de heyecanla bekleniyor. Yeni kayak sezonu ne zaman açılacak, yeni sezonda kayak ve snowboard severleri neler bekliyor gibi detaylara değinmeden önce geçtiğimiz kayak sezonunda neler yaşandı hatırlayalım.

Geçtiğimiz kayak sezonu koronavirüs (covid-19) kaynaklı pandemi gölgesinden tamamen kurtulduğumuz bir yıl oldu. Ancak kar kıtlığı tüm kayak merkezlerini olumsuz yönde etkiledi. Uludağ Kayak Merkezi sezonu Ocak sonuna doğru açabildi. Suni karlama sistemi olan Palandöken Kayak Merkezi ve Kartalkaya Kayak Merkezi pistlerini kısmen karla doldurdu. Şehir merkezlerindeki normalin üstü hava sıcaklığı insanların tatil planlarını olumsuz yönde etkiledi. Kar kıtlığı kayak merkezlerinde bulunan tüm işletmeleri ekonomik olarak çok zorladı. İşletmelerde rekor düzeyde el değişikliği ve devir süreci yaşandı diyebiliriz.

Kayak sezonu ve kapsamı hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım.

Türkiye’deki çoğu kayak merkezi için tipik bir kayak sezonu yaklaşık 3-4 ay (120 gün) sürmektedir. Ülkemizde kayak sezonu genellikle Aralık ayında başlar ve Mart ayı sonunda sona erer.

Diğer taraftan kayak sezonu göreceli bir kavramdır. Her ilde ve her kayak merkezinde farklılıklar gösterir. En basit anlatımla bir kayak merkezinde kayak sezonu süresini;

Kayak sezonu ne zaman açılıyor sorusuna gelecek olursak;

Türkiye’nin en büyük ve popüler 4 kayak merkezinden Erzurum Palandöken Kayak Merkezi, Kayseri Erciyes Kayak Merkezi ve Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi, her yıl Aralık ayının ilk yada 2 haftası gibi kayak sezonu açılışı yapabiliyorlar. Bu kadar net söyleyebilmemizin nedeni suni kar üretme sistemine sahip olmaları. Suni kar üretme sistemleri hava sıcaklığı eksi derecelere ulaştığında ve nem oranı düşük olduğunda suyu kara çevirebilen sistemlerdir. Belirttiğimiz kayak merkezleri suni kar üretme sistemlerine sahip olduklarından rahatlıkla Aralık ayının 1 veya 2. haftalarında sezonu açabiliyorlar. Bu kayak merkezinde “kar garantili tatil” sloganı ile satış pazarlaması yapılıyor desek yalan olmaz.

Adı en çok anılan ve çok popüler olan Uludağ Kayak Merkezi’nde ise durum farklı. Uludağ Kayak Merkezi suni karlama sistemine sahip olmadığından, sezon açılışı için kayak merkezine yeterince doğal kar yağmış olması gerekiyor. Yine de konumu itibariyle çok kar yağışı alan bir merkez olduğu için genellikle Aralık ayı 3. haftası gibi sezonu açabiliyor diyebiliriz.

Bu kış tüm kayak merkezlerin erken kar düştü. Dolayısıyla geçtiğimiz sezona nazaran bazı kayak merkezlerinde 1-2 haftalık erken açılış olabileceği öngörülüyor.

Palandöken Kayak Merkezi kayak sezonu açılış tarihi

Palandöken Kayak Merkezi’nin yeni sezon için açılış tarihi 08 Aralık 2023 olarak gözüküyor. Ancak havaların eksi derecelere ile düşmesi bereketli kar yağışı (şimdiden 50 cm oldu) açılış tarihlerini 1 hafta erkene çekebilir. Bütün işletmeler tamir ve bakım süreçlerini tamamladı diyebiliriz. Kayak pistleri, mekanik tesisler ve snowtrucklar sezona hazır. Palandöken en erken kayak sezonunu açacak merkezlerin başında yer alıyor.

Kartalkaya Kayak Merkezi kayak sezonu açılış tarihi

Bereketli kar yağışlarından Kartalkaya Kayak Merkezi de nasibini şimdiden aldı. Kartalkaya Kayak Merkez’nde yeni kayak sezonunun 15 Aralık 2023 tarihinde açılması öngörülüyor. Ancak Kasım ayının son 5 gününde aşırı kar yağışı tahminlerde yer alıyor. 1 haftalık erken açılış olabilir. İstanbul ve Ankara illerinden kayak severlerin tercih ettiği kayak merkezinde sezonunun çok erken başlayacağını ve eğlenceli geçeceğini söyleyebiliriz. Bu sezon için süper haber; Grand Kartal Otel ile Kartal Otel tarafından yer alan pistlerle Palazzo&Ski Mountain Resort ve Dorukkaya Ski&Mountain Resort pistleri birleşti. Otel resepsiyonlarından detaylı bilgi ve skipass edinilebiliyor. Palazzo Lounge Kartalkaya’nın bu sezonda en eğlenceli mekanı olacak.

Uludağ Kayak Merkezi kayak sezonu açılış tarihi

Suni karlama sistemi olmayan Uludağ Kayak Merkezi her yıl Aralık ayının 3. haftası gibi açılış yapıyor.  Ancak bu sezon erken kar aldı. Kar oranı henüz beklenenden düşük olsa da kısa sürede istenilen seviyelere ulaşacağı öngörülüyor. Suni karlama sistemi olmayan Uludağ Kayak Merkezi için en önemli detay yağan karı pistlerde tutabilmek. Geçtiğimiz sezonun çok zor geçtiğini hatırlayacak olursak, snowtruck araçlarının zaman kaybetmeden pistleri freeze etmeden (alttan üste karıştırmadan) mevcut yağan karı zemine basmaları gerekiyor. Bu işlemi zamanında yapabilirlerse zemin kar eskiyecek ve buzlaşacaktır. Dolayısıyla sonradan gelecek kar yağışlarına çok iyi bir zemin oluşturacaktır. Kar yağışı tahminlerine göre Uludağ kayak sezonunu erken açılabilir. 25-30 Kasım arası kar yağışı gösteriyor. Uludağ Kayak Merkezinde yeni kayak sezonunun 15 Aralık 2022 tarihinde açılacağını tahmin ediyoruz. 

Erciyes Kayak Merkezi kayak sezonu açılış tarihi

Erciyes Kayak Merkezi’nde 2022-2023 kayak sezonu kar kıtlığı nedeniyle beklenenden çok geç alımıştı. Suni karlama sistemi olan Erciyes Kayak Merkezi’nin 15 Aralık 2023 tarihinde açılması bekleniyor. Ancak kar yağışlarının bereketli olması nedeniyle açılış tarihi 1 hafta erken olabilir.

Bu dört kayak merkezi dışında kalan diğer kayak merkezlerinde, beklenen kar yağışının erkenden gelmesiyle kayak sezonunun Aralık ayının 2 yada 3 haftası gibi açılacağını söylemek mümkün. Suni karlama sistemi olmayan kayak merkezleri sezon açılışı için en az 50-60 cm kar yağışını beklemek zorunda. 2023-2024 sezonunda kar yağışları kayak merkezlerine beklenenden çok daha erken sürede düştü. Bu durum hem kayak severlerin hem de işletmecilerin yüzünü güldürüyor. KayakSever olarak bol karlı bir kayak sezonu olmasını diliyoruz.

2023-2024 Kayak sezonunun aylık dökümü: her ay neler beklenebilir?

Türkiye’de kayak sezonu geleneksel olarak Aralık ayının sonundan Mart ayının sonuna kadar sürer. Ancak kayak gezinizin zamanlaması tatilinizden ne beklediğinize göre değişebilir.

Aralık ayında pistler nispeten daha sessizdir. Özellikle yeni başlayanlar ve orta düzey kayakçılar için çok faydalı olan sakin bir kayak ortamı sunar. Aralık ayında kayak tatili, çevrede parıldayan ışıklar ve yılbaşı dekorasyonlarıyla süslenen kayak merkezleriyle maceranıza şenlikli bir hava katar.

Ocak ayı bol kar yağışı ve aşırı soğuk havasıyla tanınır. Deneyimli kayakçılar için Ocak ayı, tüm pistlerin ve pist bağlantılarının açık olması nedeniyle daha fazla kayak yapma fırsatı anlamına geliyor. Ocak ayı aynı zamanda kayak ve snowboard pratiğinizi geliştirmek için size ihtiyaç duyduğunuz her seviyede açık pistler sunar. Ocak ayı sonu sömestre tatili dönemine denk geldiğinden kalabalık pistlere ve mekanik tesislerde sıra beklemeye hazır olun.

Şubat ayı, cıvıl cıvıl bol eğlenceli, şenlikli, sıcak atmosferli ve hareketli bir tatil sunar. Kayak Merkezleri bu dönemde aktivitelerle dolup taşar ve tüm ziyaretçiler keyifli bir zaman geçirir.

Mart ayı daha uzun günler, daha artmış hava sıcaklıkları ve daha sessiz kayak pistleriyle eş anlamlıdır. Mart ayı dinlenmek ve mavi gökyüzünün altında gezinmek isteyenler için mükemmeldir. Bu ayda hava sıcaklığının artmasıyla pistler daha yumuşak olur ve yeni başlayanların öğrenmesini kolaylaştırır. Orta ve ileri seviye kayakçılar aman dikkat. Mart ayı sonunda kar artık özelliğini kaybetme eğilimdedir ve aşırı suludur. Kayak ayakkabılarınızdaki klipslerinizi iyice sıkın. Kaza ve yaralanmaların çoğu bu dönemde meydana gelmektedir.

Kayak sezonuna daha iyi hazırlanmak için Kayak tatili öncesi güvenlik kuralları ipuçlarını içeren yazımız tatile gitmeden önce okumak isteyebileceğiniz faydalı bir yazı.

Exit mobile version